Fråga:
Varför blev mitt snabbkaffe mörkt och hårt?
icyNerd
2019-09-21 22:42:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Så jag köpte en burk snabbkaffe för inte ett år sedan och den har inte nått sitt utgångsdatum. Den lagras i köksskåpet. Nyligen öppnade jag den bara för att se dess färg hade förvandlats från kaffebrun till något blankt svart, stelnat längst ner. Jag försökte skopa ut den med en sked, men den visade sig vara härdad som granit. Jag lyckades skrapa bort en sked, men det är fortfarande svårt som sten. Vad gör jag?

the photo shows coffee in the jar

Tack för att ni påpekade. Jag pratade om snabbkaffe som det verkar. Jag är ledsen för besväret. Här är fotot av kaffet i burken. Tack.
Relaterat, men ett "mildare" fall: https://coffee.stackexchange.com/questions/4760/coffee-expired-before-its-mentioned-date/4769. Jag anser inte att detta är ett duplikat, för medan den andra förmodligen fortfarande är användbar är den här imho inte.
Tack för alla dessa ändringar. Jag kommer att göra mitt bästa för att komma med webbplatsens standarder nästa gång.
Oroa dig inte - som vårt hjälpcenter förklarar någonstans: Skriv efter bästa förmåga, samhället hoppar in och hjälper till med redigeringar och kommentarer och ber om förtydligande efter behov. [Hjälpen] är i allmänhet en bra källa för tips och förklaringar om webbplatsen och SE-systemet.
Ett svar:
Stephie
2019-09-24 00:46:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den mest förnuftiga lösningen är att kasta ut den.

Snabbkaffe är hygroskopiskt, det absorberar fukt från luften om möjligt. Jag antar att någon var slarvig när han skopade ut snabbkaffe och använde en våt sked eller så var behållaren inte lufttät (antingen dålig förpackningsdesign eller för att en slarvig användare inte stängde förpackningen ordentligt). Lägg nu till hög luftfuktighet i mixen så får du klumpen som visas i ditt inlägg.

Det finns minst tre skäl 1 att kasta den här behållaren.

A) Det är ont att bända ut det och att lösa upp det, som du redan har observerat. Att hälla hett vatten rakt i behållaren kan hjälpa, men då finns det:

B) Smaken är nästan säkert inte trevlig längre (se 1 ).

C) Men den viktigaste faktorn är livsmedelssäkerhet. Om granulerna blev fuktiga finns det en viss sannolikhet för bakterie- och / eller svamptillväxt och jag skulle verkligen rekommendera att kasta (ex-) kaffet. Jag skrev mer om livsmedelssäkerhetshänsyn i det här inlägget och förklarade FAT TOM-principen om livsmedelssäkerhet.

————

1 Det finns några kaffesnobbar som skulle hävda att snabbkaffe i sig är äckligt nog att kasta bort, men vi kommer inte att gå den vägen här.

Jag måste hålla med ditt resonemang. Det kan finnas en chans att den fuktiga skeden kommer in i kaffet. Nu när jag vet kommer jag att göra mitt bästa för att hålla det borta från fukt. Tack så mycket.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 4.0-licensen som det distribueras under.
Loading...