Fråga:
Vilken beståndsdel i kaffe har en laxerande effekt?
Alex
2015-01-28 20:47:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Min fråga är så enkel som det låter. Jag vill veta vilken beståndsdel i kaffe som gör mig till bajs, kemisk eller fysisk (partikel) .

Jag är säker på att alla har upplevt det. Du dricker ett par koppar och några minuter senare kommer du att rusa på toaletten. Jag dricker personligen inte mycket kaffe. Jag dricker en kopp om dagen (endast från We. Till Fr.) och ibland en kopp på helgerna.

Vilken ingrediens orsakar denna laxerande effekt?

 • Är det koffein ?
  • Om så är fallet, varför har energidrycker inte en liknande effekt?
 • Är det något av själva kaffebönan?
 • Har bara speciella typer av kaffe (bönor) denna laxerande effekt?

Jag försökte googla lite, men har inte hittat ett meningsfullt svar. Verkar som att forskare inte kan komma överens om vilken ingrediens som orsakar det eller om det till och med är vetenskapligt bevisat att kaffe har en laxerande effekt.

Eftersom vi inte har tillgång till testpersonen hur ska vi och du för den delen bekräfta att detta har besvarats (fastän det finns ett definitivt testresultat)?
@EdChum Tja ... Jag skulle prova olika livsmedel som innehåller samma ingrediens och se om det också visar en laxerande effekt. Detta är nog inte möjligt teoretiskt; du måste göra ett * "riktigt" * test.
den här frågan verkar väldigt domän specifik för dig, jag kan gärna konsumera en hel del kaffe och det värsta som kan hända är täta resor till toaletten. Är du säker på att det inte finns något annat som mjölk, påverkar allt kaffe dig, tar koffein längre tid etc.
Det påverkar inte alla. Medan jag personligen är "immun" mot detta och alltid har gjort det, känner jag en hel del andra som inte är det, så det här är en värdig fråga.
Relaterat: http://biology.stackexchange.com/questions/1655/why-is-coffee-a-laxative (säger bara "Koffein är inte det aktiva medlet då, men någon annan förening i kaffe" dock)
@Shadow-guiden tack. Jag har inte sökt på varje enskild SE-sajt och eftersom den här webbplatsen precis kom in i beta tänkte jag testa den här. Om vetenskapen inte är tillräckligt lång för att säga vilken sammansättning det exakt är kan denna fråga stängas.
Egentligen är det allt bra, jag skulle bara citera det accepterade svaret där som svar här då insåg vad du frågar är annorlunda. Du frågar inte "Har kaffe en laxerande effekt", så det här är en helt ny fråga. Som sagt, jag undrar nu om något är fel med mig eftersom kaffe inte har någon effekt på mig i denna aspekt. :-D
Ett svar:
apaul
2015-01-28 22:20:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ansvarsfriskrivning: Jag är inte läkare och spelar inte heller någon på TV ...

Jag antar att det är en kombination av några få faktorer.

 1. Kaffe innehåller koffein som är ett stimulerande medel och de flesta stimulerande medel har viss laxerande effekt.

  • Om inget annat stimulantia kommer att öka din ämnesomsättning, så även om det inte är omedelbart kommer du att gå på toaletten snabbare än du skulle gjort utan dem.

  • Det ser också ut som att koffein orsakar stimulering av tarmarna specifikt.

   kaffe kan också orsaka lösare avföring, eftersom ökad peristaltik ger mindre tid för tjocktarmen att utföra en av dess nyckelfunktioner - återabsorberar vatten från avföring för att producera välformade avföring. Var dock medveten om att andra vanliga tillbehör till kaffe kan vara skyldiga i denna fråga. Mejeriprodukter, överskott av socker, även "sockerfria" sötningsmedel som sorbitol (ett välkänt ämne som används som laxermedel) kan orsaka diarré. - Källa

 2. Kaffe är mestadels vatten

  • Bara dricka ett par fulla glas vatten på fastande mage kan leda till en mjukare avföring.
 3. Den psykologiska effekten

  • I vet inte om det har gjorts några riktiga studier om detta, men jag misstänker starkt att det pågår någon klassisk konditionering. På samma sätt som Pavlovs hundar som var konditionerade för att salivera vid ljudet av en klocka, om din vanliga morgonrutin är att ta en kopp kaffe och sedan gå till toaletten, med tiden slutar du med att konditionera dig själv för att göra detta oavsett om eller inte kaffet är verkligen "att göra dig".
Till punkt 2: Jag pratar om en kopp kaffe (uppdaterar frågan direkt efter detta). Till punkt 3: Jag dricker en kopp kaffe samtidigt (men inte heller varje dag, bara från WE-FR) men jag går inte på toaletten samma gång efter. Jag går när jag känner för det. Ibland är det 5 minuter, ibland 1 timme. Så jag skulle säga, för mig personligen påverkas det inte av någon form av rutin.
@Alex De är många faktorer att tänka på när det gäller matsmältningen ... Vad ditt intag någonsin var upp till 24 timmar eller så kan det påverka din produktion och dessa faktorer kommer att skilja sig från person till person.
@Alex Om du letar efter vad som påverkar ditt system specifikt, försök att isolera olika faktorer och köra några experiment. Prova till exempel en koffeintablett och se om det har samma effekt eller om du tar mjölk eller grädde i ditt kaffe, försök att dricka dem ensamma och se vad som händer.
Ja jag vet. Juat ville meddela att jag får den laxerande effekten oavsett mängden kaffe eller dagliga rutiner. Jag kunde göra de här experimenten, men det låter inte som en rolig / välsmakande sak att göra och det kommer inte att se vanligt ut för mina kontorskamrater: P


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...