Fråga:
Kaffe som en faktor i snabba vetenskapliga framsteg?
daniel
2015-07-31 15:05:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Balzac är en av många författare * som har citerat kaffe för att öka kreativiteten (eller åtminstone produktiviteten). Se till exempel den här artikeln.

Min fråga är om någon har hävdat att kaffe eller koffein var en faktor i den snabba utvecklingen av vetenskapen som började 1600 eller så. Kaféer som The Grecian besöktes av Sir Isaac Newton. Det är sant eller inte, det verkar osannolikt att ingen har tänkt att koppla koffeinkonsumtion och dess gåva med marginellt ökad tydlighet ** till revolutionen inom vetenskap och humaniora i Europa.

Om någon skulle kunna peka på artiklar om det här ämnet eller ha en känsla för historien som är inblandad, skulle det vara bra.

* Rényi sa: "En matematiker är en anordning för att göra kaffe till satser. " Vi skulle inte kreditera kaffe för hans framgång, men det finns förmodligen ett korn (eller bönor) sanning där.

** Som uppmätt, säg med prestanda vid tester.

Detta skulle vara nästan omöjligt att bevisa. Letar bara efter tankeväckande argument om det finns några att hitta.
Jag skulle ta fel när jag behandlade anekdotiska svar med viss skepsis, men jag tror att du har lämnat tillräckligt med utrymme här för ganska bra "smulor" som om de kombineras kan hjälpa till att peka på ett ganska bra svar. Å ena sidan ber du om gedigen forskning, å andra sidan något (kanske) användbart sammanhang för att tolka det. Även om det är typ av okonventionellt, är jag okej med det här.
Ett argument kan vara att människor samlades i kaféer för att diskutera vetenskapspolitik etc. över en kopp kaffe. De kan ha gjort interaktionen mellan lysande människor mer sannolikt att hända - Newton var till exempel inte en mycket social kille annars. Kaféhus kallades till och med School of the Wise enligt vissa google-ingar [här] (http://www.ncausa.org/i4a/pages/index.cfm?pageID=68) och [här] (http: // www.livescience.com/2535-coffee-changed-world.html). Det kan vara en utgångspunkt för en litteratursökning :)
Det här är en mycket bra fråga!
Korrelation mot orsakssamband? Kanske var det ökad uppfattning och resonemang som fick människor att söka kaffe!
Ett svar:
user1244
2015-08-29 15:28:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vad man bör tänka på är att alkoholhaltiga drycker under medeltiden var ganska mycket huvuddrycken.

Innan allmän sanitet var kolera och andra vattenöverförda sjukdomar en betydande dödsorsak. Eftersom processen med att brygga öl från malt innefattar mashing och kokning som effektivt pastöriserar vörten, och jäsning och humle skyddar mot infektion, var att dricka liten öl istället för vatten ett sätt att undkomma infektion. Det var inte ovanligt att arbetare (inklusive sjömän) som arbetade med tungt fysiskt arbete dricker mer än 10 kejserliga pints (5,7 liter) liten öl under en arbetsdag för att släcka törsten.

( Wikipedia om "Small Beer", en lätt alkoholhaltig dryck)

För att citera från en artikel av Malcom Gladwell

Vad denna översvämning av koffein gjorde, enligt Weinberg och Bealer, var att avhjälpa industrialiseringsprocessen - för att hjälpa ”ett stort antal människor att samordna sina arbetsscheman genom att ge dem energi att börja arbeta vid en given tidpunkt och fortsätta det så länge det är nödvändigt. ” Fram till 1700-talet måste man komma ihåg att många västerlänningar drack öl nästan kontinuerligt och till och med började sin dag med något som kallades ”ölsoppa”. (Bealer och Weinberg ger hjälpsamt följande tyska recept från 1700-talet: "Värm ölet i en kastrull; i en separat liten kruka slår du ett par ägg. Lägg en bit smör till den heta ölen. Rör i lite kall öl för att svalna häll sedan över äggen. Tillsätt lite salt och blanda slutligen alla ingredienser tillsammans, vispa det väl för att förhindra att det kryper. ”) Nu började de varje dag med en stark kopp kaffe. Ett sätt att förklara den industriella revolutionen är som den oundvikliga konsekvensen av en värld där människor plötsligt föredrog att vara nervös framför att vara berusade. I den moderna världen fanns det inget annat sätt att följa med. Det var vad Edison menade när han sa att geni var nittio procent svett och en procent inspiration. I det gamla paradigmet hade arbetet med ditt sinne förknippats med fritid. Det var bara de fattiga som arbetade hårt. (Den väsentliga föreindustriella berättelsen om inspiration tillhörde Archimedes, som gjorde sin upptäckt, låt oss inte glömma, medan han badade.) Men Edison sa att de gamla klassens skillnader inte längre var sanna - att i den industrialiserade världen fanns det som mycket slitage förknippat med sinnets liv, som det en gång varit med kroppens besvär.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...