Fråga:
Hur kan jag förbättra denna Chemex kallbryggningsmetod?
CMD
2015-06-10 15:34:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag gillar mitt kalla bryggda kaffe men det är svårt och obekvämt för mig att göra och hålla i arbete på grund av den tid det tar att branta, delat kylutrymme osv.

Jag kom över den här metoden nyligen ...

Den isade metoden är inte komplicerad. I grund och botten förbereder du bryggt kaffe som vanligt, bara du använder halvt varmt vatten och halv is som du lägger i botten på kärlet. Det varma, färska kaffet droppar direkt på isen så att det är svalt och klart att dricka direkt.

Jag har nu provat det några gånger med min lilla chemex och i förhållandet 2: 1 (vatten till is) snarare än 50:50. Jag försöker hälla över mycket långsammare än vad jag normalt skulle göra för att maximera extraktionen medan jag använder mindre vatten.

Jag kan inte riktigt känna fel på smaken, smaken är fortfarande bra, ytan är mindre sur men uppenbarligen mer vattnig. Så även om den här metoden verkligen är snabb och okomplicerad är jag nyfiken på två saker:

  • Vad mer kan jag göra för att kompensera för extraktionsskillnaden? Jag föredrar verkligen att den är mindre vattnig.

  • Kommer jag potentiellt att knäcka potten med kombinationen varmt och kallt? Jag kan inte hitta någon information om temperaturvariationer på Chemex-webbplatsen.

Redigerad för att lägga till information ...

För en varmbrygga använder jag normalt 300 ml varmvatten i 21 g av malning. Här använder jag 200 ml varmt vatten i hällen, för att kompensera för 100 g is som smälter.

Jag tar 6-7 minuter med hällen. Normalt skulle jag ta tre minuter.

Jag gör min slipning något finare för att förlänga tiden det tar vattnet att droppa igenom. Jag anser att det är medelstort.

Det är svårt att säga vad du frågar. Din titel återspeglas inte i själva frågan och vice versa. Kanske kan du redigera din fråga för att göra den tydligare.
Jag redigerade titeln för tydlighetens skull. Jag trodde att mina frågor var specifika nog?
Hur lång är din pour-over-session? Med 2,5-3 minuter för "normal" [häll över] (https://bluebottlecoffee.com/preparation-guides/drip) för detta belopp är 5-6 minuter eller mer förmodligen rimligt för ditt fall. Hur smakar detta förhållande kaffe (21 g / 300 ml) för dig som vanligt varmbrygga - tillräckligt stark eller också svag?
Redigerade min fråga för att lägga till info. Enligt min smak har en kopp varm brygg med förhållandet 21 g / 300 ml en god smak och är tillräckligt stark. Även om finishen med denna ismetod har samma _styrka_ när det gäller mörker / koffeinhalt, är _smaken_ när det gäller smak / arom densamma som om jag just hade lagt is till en varm brygga.
Tre svar:
hoc_age
2015-06-11 19:33:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vad du pratar om är metoden "Japansk iskaffe", som är varmvattenbryggning direkt över is. Däremot använder kallbrygga kallt vatten i kontakt med marken. Se tekniker vid andra frågor taggade som .

Denna artikel från Counter Culture, som också hänvisas till i artikeln du länkade, föreslår japanska isade som ett alternativ till kallbrygga. Artiklarna föreslår att mer brytande hett kaffe över is behåller mer av de flyktiga smakföreningarna.

Om du har haft äkta kallbryggning tidigare använder de flesta metoder flera gånger så mycket kaffe skäl att brygga som med andra metoder (vissa späd ut detta med t.ex. vatten eller mjölk). Normaliseras till exempel till en 200 ml "kopp" (~ 6,5 fl.oz.) bryggt kaffe: Blue Bottle föreslår ungefär 3 gånger mer kaffe för kallbryggning (45 g per 200 ml) än för dropp (14 g per 200 ml). Om du kommer från den styrkan är det inte konstigt att du tycker att den är vattnig.

Till din första fråga: Om du vill ha en starkare brygga, varför inte bara använda mer kaffesump ? Din mängd (21 g grunder till 300 g vatten + is är cirka 14 g / 200 ml kopp) är redan i den övre änden av spektrumet för droppkaffe; branschstandarden är närmare 7 g per kopp / dos. Men om du vill ha det starkare, använd mer bönor!

På din andra fråga: denna temperaturförändring borde inte vara ett problem. Du sa att du använder en Chemex (t.ex. , klassisk 3-koppar) - den är tillverkad av Pyrex-märket borosilikatglas, som har mycket goda värmechockegenskaper. Till och med ett mindre glas (t.ex. icke-härdat läskglas) borde inte vara ett problem vid dessa temperaturer (långsamt droppande kokande vatten på is). (Emellertid kan till exempel is i glas vid ugnstemperaturer säkert vara ett problem).

Bra svar, tack. Skulle du också rekommendera en finare slipning eller mörkare rostning? Jag har funderat på att experimentera med båda. Nu när jag vet att jag inte kommer att bryta någonting tror jag att jag borde!
** Malning **: detta kommer att ändra extraktion och tid som du noterade i din redigering av frågan. Om du går för fin slipning för en lång bryggning kan det bli "lerigt" och inte filtrera igenom; du kan få mer bittera toner med het extraktion. Testa! :) Du kan också överväga att prova faktisk [tagg: kallbrygga], vilket kan göras med begränsat kylutrymme.
** Steknivå **: Counter Culture-kaffe (till exempel) säger ["något kaffe som brygger"] (https://counterculturecoffee.com/learn/any-coffee-any-brew) vilket betyder att kaffe av god kvalitet, av vilken steknivå som helst, kan användas i nästan vilken bryggningsmetod som helst. Även om det finns några "mer traditionella" stek för en given metod, är det verkligen personlig preferens. Se några tankar om min fråga om [grillnivå för kallbrygga] (http://coffee.stackexchange.com/q/1562/262).
Ditt svar och alla länkarna inkluderade var till stor hjälp. Även om det som hjälpte mest var uppmuntran att experimentera - jag har lekt med både stekt och mal i några dagar nu och har nått en smak jag är mycket nöjdare med. Tack så mycket!
tsturzl
2015-06-12 04:51:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

När jag hör "kallbrygga" tänker jag något som holländskt kaffe eller kaffe bryggt med kallt vatten och långa extraktionstider. Surhet skulle sannolikt inte minskas genom att kyla kaffet direkt efter, det är möjligt att den smälta isen bara spädar ut ditt brygga och kallare temperatur mildrar smaken av surheten.

Det finns många sätt att kallbrygga. . Vissa involverar full nedsänkning under en lång utvinningstid, som Toddy. Andra droppar långsamt kallt vatten eller is smälter i mark med ett dropptorn. Den andra metoden föredras ofta och erbjuder den mest balanserade extraktionen. Jag har dock haft Toddy förut och det går okej. Toddy kan vara den billigare metoden, men för en plastkorg och några stora pappersfilter känns det som att ett dropptorn är bättre värt pengarna om du kan hitta en till ett rimligt pris. Du hittar några dropptorn / holländska kaffebryggare på ebay i $ 90-sortimentet.

Såvitt jag är bekymrad över är du dock inte kallbryggande. Du gör bara iskaffe. Jag gör något liknande med en Aeropress. Aeropress föredrar jag för iskaffe, eftersom det brygger ett koncentrat. Jag har märkt liten skillnad i surhet, det kan tyckas mildare helt enkelt för att det är kallt och syror tenderar att smälta ut vid svalare temperaturer, men när de väl har intagit detsamma (varmt eller kallt) om du försöker avvärja eller liknande. Kallt bryggning skulle faktiskt göra kaffet mindre surt, snarare än att bara mildra smaken av syra.

Om du är intresserad av att prova Aeropress-metoden, rekommenderar jag det starkt om du gillar iskaffe. Du pressar aeropressen direkt över isen och den smälter isen för att bilda ett perfekt förhållande mellan koncentrat och vatten. De flesta andra metoder är antingen utspädda eller tar tid att svalna. Denna metod producerar iskaffe på samma tid som det tar att göra en varm kopp kaffe med Aeropress (1-5 min) utan att späda ut kaffe. Det åstadkommer i princip vad du tänker göra, men med aeropress snarare än chemex. Denna metod tar kortare tid, ger en starkare kopp och är lite billigare (aeropressen är ganska billig). Du kan brygga en kopp när du vill ha den, snarare än att förbereda kaffe i förväg.

Jag måste erkänna att den här Aeropress-metoden faktiskt är mer meningsfull än min egen Chemex-metod - jag ska prova. Jag äger faktiskt inte en Aeropress så det här är en bra ursäkt för att köpa en!
nateclonch
2015-09-23 00:08:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Har du någonsin funderat på att kyla ner ditt kaffe till 40 grader direkt efter att du bryggt det? Detta skulle hålla färskheten såväl som inte späda ut den. Kolla in den här länken.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...