Fråga:
Är det normalt att kaffebönor märkta "Seattle Mountain" lyser?
Peter Pei Guo
2015-12-31 02:13:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag köpte en påse Seattle Mountain kaffebönor från Costco. Inte säker på om det var nybakat i butiken, men jag misstänker att det var fallet, eftersom det fanns en station precis bredvid kaffesektionen (även om jag inte riktigt vet vad den stationen är för, bara en gissning).

Bönan är särskilt blank. Efter slipning tenderar det att hänga ihop lite, dock mycket löst. Jag har två frågor:

  1. Anger glansen att den är nybakad? Anger det att det innehåller en högre nivå av någon sorts olja?
  2. Eftersom pulvret ibland bildar små bitar, gör det processen mindre effektiv när vattnet rinner igenom det?
Ett svar:
Suspended User
2015-12-31 03:05:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Till att börja med skulle jag mycket tvivla på att bönorna rostades där i butiken. Att rosta på kommersiell nivå tar stor specialutrustning som skulle vara farlig för genomsnittliga kunder att vara (400F + trots allt) och skapa en lukt som lätt skulle fylla hela butiken och vara obehaglig för vissa kunder.

Med detta sagt, såvida det inte finns ett rostningsdatum på påsen, finns det inte riktigt ett sätt att berätta exakt när bönorna rostades.

Oljorna på utsidan av en böna kan betyda många saker. Varje given böna blir i allmänhet mer fet och blankare eftersom den rostas mörkare och oljorna migrerar till utsidan av bönan. Detta är en process som händer nästan omedelbart med rostningsprocessen. Det fortsätter dock mycket långsammare efter rostningsprocessen och bönor som har lagrats felaktigt eller har blivit inaktuella kan bli fetare än de var direkt efter rostningen. Vissa bearbetningsmetoder kommer emellertid också att producera bönor som blir mer oljiga tidigare i grillprocessen. Torrt bearbetat kaffe börjar ofta olja vid en mycket lägre rostnivå än kaffe som bearbetas med nuvarande våta metoder.

Oljan gör inte processen mindre effektiv på något märkbart sätt. En del av oljan överförs till pappersfiltret och en del hamnar i en kopp. Många hävdar att de föredrar metallnätfilter eftersom mer av oljan (och smaken) hamnar i koppen. Men andra människor hävdar att de inte kan se skillnaden. Oljigheten KAN påverka malningsprocessen om slipmaskinen matas med tyngdkraften och bönorna hänger fast i varandra eller behållaren för mycket.

TL; DR Oljans nivå eller glans på kaffet kan inte berätta så mycket om du inte vet andra saker om kaffet också. Det påverkar inte bryggprocessen särskilt mycket.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...