Fråga:
Vilka faktorer avgör kaffebönans storlek?
Ivan Kapitonov
2015-10-08 08:53:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag köpte en påse med Guatemala / Colombia / Etiopien-blandning efter att ha haft Peru-bönor med enstaka ursprung (alla Arabica) och slogs av skillnaden i bönstorlek: peruanska bönor var nästan två gånger större än bönorna i blandningen.

Nu undrar jag om skillnaden är villkorad av vissa miljöfaktorer, eller regionala skillnader i kaffeanläggningen eller tidpunkten för skörden. Naturligtvis kan det också vara så att varje kaffeplant var som helst producerar bönor av (signifikant) olika storlek, och sedan sorteras de i storleksmässiga partier (enligt denna guide, till exempel). p>

Tre svar:
PabTorre
2015-10-12 22:20:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den största enskilda faktorn i storleken på en kaffeböna är växtens botaniska variation. Det finns ingen mängd näring eller odlingsförhållanden som kan övervinna effekten av genetik.

I den här bilden från vår trädgård på Coffea Diversa kan du se två exempel på det yttersta.

  • Å ena sidan har du mokka, denna sort har den minsta bönan av kolsorter.

  • Å andra sidan har du Maragogype, den här sorten har den största bönan av alla kaffesorter.

Det finns ingen mängden gödselmedel som du kan ge till ett mokka-spannmål så att det till och med kommer nära storleken på en mogen Maragogype-böna (och vice versa).

Skillnaden i storlek mellan din blandning och peruanska kaffe beror troligen på de botaniska sorterna av bönorna.

Mokka vs Maragogype

enter image description here

Ser ut som vad jag letade efter, tack! Vilken trevlig illustration.
@IvanKapitonov Jag vill lägga till ett [diagram] (http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/56/41/15/564115e96235ee88c9052c608b5afcdb.jpg) som jag har stött på på en annan webbplats, bara för referens. Se också den där, den visualiserar en fin uppsättning skillnader mellan bönor.
@MTSan Det är ett bra diagram! Jag lägger till det i mitt svar.
Detta är inte helt sant. Olika sorter föredrar olika förhållanden. Det är sant att det inte finns några förhållanden under vilka en mokka-växt kommer att producera bönor av maragogypstorlek, men det finns dåliga förhållanden under vilka en maragogype-växt kan producera understora bönor mycket närmare mokka-bönor. Det finns också det faktum att växter kan selektivt uppfödas för att ge stora skillnader över tiden. Även om ingen växt kan komma undan sin genetik, är uttrycket för dess genetik helt beroende av de odlingsförhållanden som ges.
Suspended User
2015-10-08 21:49:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns ett stort antal faktorer som kan påverka bönans storlek. Uppenbarligen kan odlingsförhållandena variera, och det finns ofta variationer i storlek inom en enda gröda. Tänk på att kaffe är en jordbruksprodukt. Ingen blinkar när en gröda av äpplen eller apelsiner har en stor variation i storlekar, men många verkar föredra sina kaffebönor en mer enhetlig storlek. De flesta ställen åstadkommer detta med sortering men det är artificiellt i viss utsträckning.

Å andra sidan är rostnivån en kontrollerbar process som i hög grad påverkar bönans storlek. Bönor expanderar och blir mindre täta när de rostas och tappar fukt. Det är fullt möjligt att samma skörd av sorterade bönor (alla relativt enhetliga i storlek) kommer att ha olika storlekar på grund av variationer i rostnivån.

Tack! När det gäller äpplen (och kanske apelsiner?), Det finns åtminstone olika slags dem. Men +1 för rostningen, det tänkte mig inte att de blev större när de rostade. Mina större bönor var faktiskt lite mörkare!
Tyvärr, Chris, var tvungen att dra tillbaka godkännandet :-( Se PabTorres svar.
HedgePig
2016-06-16 10:03:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bara för att lägga till en variant till, vilket är lite ovanligt. En Monsooned Malabar är också en mycket stor böna. Detta beror dock på att de gröna bönorna, som redan är påsade, lämnas till "luft" i månvindarna och de absorberar fukt och expanderar till ungefär dubbelt så stor som deras ursprungliga storlek och ändras också till en elfenbensfärg.

Jag har inte haft Monsooned Malabar på länge men jag minns inte att de expanderade mycket mer i rostningen. (Luftningsprocessen resulterar i att de rostar snabbt och de rör sig mycket snabbt från första sprickan till den andra sprickan.)

Mycket intressant! Kommer att hålla ett öga på det.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...