Fråga:
Kaffe och sångrösten
Matthew Lubin
2018-06-13 06:19:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kan någon berätta vad kaffets rykte är för seriösa, professionella sångare? Torkar det ut, som det har föreslagits, de mänskliga sångackorden?

Tre svar:
avocado1
2018-06-13 15:29:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koffein, som är den viktigaste aktiva ingrediensen i kaffe, är känd för att vara uttorkande. Det finns dock inga avgörande vetenskapliga bevis för att koffeinintag i normala doser har skadliga effekter på din röstkvalitet.

En studie av Akthar et al. (1999) visade att intag av 250 mg koffein, vilket motsvarar 2 till 3 koppar kaffe, gav förändring i rösten hos 8 individer. Jag skulle dock ta detta resultat med ett saltkorn, eftersom en studie utförd med endast åtta personer, utan kontrollgrupp eller något, knappast kan kallas representativ eller avgörande på något sätt. De säger också att den producerade effekten varierade väsentligt mellan individer.

En annan studie av Franca et al. (2013) visar att intag av 100 mg koffein strax innan du använder din röst inte har någon negativ effekt på röstens kvalitet. Jag tycker att det här är en mer trolig studieutformning, 100 mg motsvarar en kopp kaffe och experimentet kontrolleras med en grupp som tar placebo.

Slutligen en ny granskning (Alves et al. 2017) av litteraturen om uttorkning och röstkvalitet fann att uttorkning är, överraskning, dåligt för din röst. De fann dock också att "systematisk hydrering är den enklaste [...] lösningen för att förbättra röstkvaliteten".

Således skulle jag dra slutsatsen att så länge du tar hand om att hålla dig hydratiserad, vilket innebär att dricka vatten med ditt kaffe (vilket alla bör göra i alla fall) kommer måttliga mängder kaffekonsumtion sannolikt inte att ha någon skadlig effekt på din röstkvalitet . Bevisen för det verkar vara huvudsakligen anekdotiska och inte vetenskapliga. Om du till exempel kämpar med någon stämmajordsjukdom eller om du återhämtar en sådan, kanske kaffe inte kan rekommenderas. Akthar et al. (1999) antydan till något liknande. Det finns inget bevis för att det skadar i dessa fall heller, men bara för att vara alltför försiktig snarare än att sluta göra skada (hur som helst skulle det sannolikt bara vara tillfälligt) på din röst, om du är professionellt beroende av det, kanske hålla tillbaka kaffekonsumtion i fall av sjukdomar etc.

Referenser:

  • Akhtar, S., Wood, G., Rubin, J., O'Flynn, P ., & Ratcliffe, P. (1999). Effekt av koffein på vokalvecken: En pilotstudie. The Journal of Laryngology & Otology, 113 (4), 341-345. doi: 10.1017 / S0022215100143920

  • Alves, M., Krüger, E., Pillay, B., Van Lierde, K., & van der Linde, J. (2017) . Effekten av hydrering på röstkvalitet hos vuxna: en systematisk granskning. Journal of Voice.

  • Franca, M. C., Simpson, K. O., & Schuette, A. (2013). Effekter av koffein på vokala akustiska och aerodynamiska mått hos vuxna kvinnor. I CoDAS (Vol. 25, nr 3, s. 250-255). Sociedade Brasileira de Fonoaudiologia.

Inga problem, mycket välkomna. Du vet att om du tror att ett svar svarar på din fråga kan du acceptera det.
Kaffe som dryck (inte koffeinpiller) är mestadels vatten, så det är mer sannolikt att hydrering är än uttorkning :) [Trots ihållande uttorkningsmyter] (https://www.livescience.com/55479-does-caffeine-cause-dehydration. html) många generationer av människor har druckit kaffe utan att skada deras röster ...
Mr Badger
2018-06-16 00:08:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Japp. Hydrering är nyckeln. Jag är ingen sångare men måste ofta prata med stora publik under en hel dag.

Jag undviker kaffe under dagen och dricker vatten hela tiden. Jag tyckte att kaffe var lite "gummy" om jag drack för mycket.

user6725
2018-06-22 20:36:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag känner till en professionell sångare som gillar oss också älskar kaffe.

Hon dricker vatten innan konserter och dricker bara kaffe efter att föreställningarna är över eftersom hon behöver vattnet för att hålla henne hydrerad för varje föreställning .Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 4.0-licensen som det distribueras under.
Loading...